YURT DIŞINDA HEM İNGİLİZCE ÖĞRENİN HEM DE ÇALIŞIN

Yurt dışında İngilizce öğrenirken başarılı olmanın en temel etkenlerinden biri kültürel olarak o dile sürekli maruz kalıyor olmanız. Peki tüm bunların dışında, gündelik dili yerel halkla ya da yabancı arkadaşlarınızla konuşarak pratik yapmanın dışında İngilizce iletişim kurma becerilerinizi geliştirmenizin en iyi yolu ne olabilir? Şüphesiz, yeni bir ülke ve onun kültürüyle karşılaşırken yaşadığınız süreç profesyonel deneyimi de içerirse öğrendikleriniz daha kalıcı ve gerçek yaşamla bütünleşmiş olacaktır.

Öğrenim değişimi yaptığınızda çalışma fırsatını elde etmeniz kelime haznenizi zenginleştirmeniz ve İngilizce konuşurken daha fazla öz güven kazanmanız için değerli bir imkan sağlıyor. Şunu belirtmekte de fayda var, garson ya da bulaşıkçılık gibi iş fırsatları öğrencilerin temel işlemleri öğrenmelerine yardımcı oluyor. Mutlaka unutulmamalı ki, pek çok ülke İngilizce öğrenmek isteyenlere iş fırsatı sunsa da bu imkan biraz sınırlı ve uymanız gereken bazı kural ve yükümlülükleriniz bulunuyor. Eğer bu kurallar ve ülkeden ülkeye değişen farklılıklar eğitiminiz için belirleyici bir sebepse, gideceğiniz ülkeyle ilgili gereken temel detaylara mutlaka bakmalısınız.

Her öğrenci vizesi konaklama ve eğitim ücretinin ödenmesine bağlı olarak geçerlidir. Her öğrenci vize için başvururken eğitimlerini karşılayabilecek maddi durumu olduğunu kanıtlamalıdır. Başvurulan her ülkenin göçmenlik yasaları ve kriterleri farklı olmakla birlikte, bazen öğrencilerin kendileri hakkında derinlemesine bilgi vermeleri ve gereken belgeleri hazırlamaları vakit alabilmektedir. Kaplan, İngilizce öğrenenler için İrlanda ve Avustralya'da çalışma imkanı sunuyor yani aynı anda hem İngilizce öğrenmek, hem de yurt dışında çalışmak mümkün. Sizin için aşağıda öğrenciler için çalışma vizesinin nasıl işlediğiyle ilgili bilgileri içeren bir liste hazırladık.

 

İRLANDA (25 HAFTALIK EĞİTİMDEN İTİBAREN)

 

irlanda da çalışmak
25 hafta üzeri alacağınız İngilizce kurslarda İrlanda'da çalışmak mümkün

 

Stamp 2 adındaki çalışma izniyle birlikte öğrenci vizesi almak isterseniz, 25 haftalık İngilizce kursuna kaydolmanız gerekiyor. Bu kurs aynı zamanda 10 hafta alınan kurslardan itibaren başlayan 2 aylık tatili içeriyor. Toplamdaysa 8 aylık bir programa tamamlanıyor. Vize size eğitim aldığınız süre boyunca haftada 20 saat çalışma hakkı verirken, özel dönemlerde (Haziran ve Eylül ayları arasında ve 15 Aralık-15 Ocak tarihleri arasında) çalışma saatleri 40 saate kadar çıkabiliyor.

Vize başvuru sürecinin tümü ülkeye gelmenizin ardından başlıyor ve ülkeye girerken herhangi bir kayıt olma zorunluluğunuz bulunmuyor. Ayrıca Dublin’i ev sahibi ülke olarak seçen Kaplan öğrencileri, hava alanından 1 ay geçerli geçici göçmen vizesi alabiliyorlar. Bu bir aylık sürede Stamp 2 vizesine başvurmak için gereken tüm belgeleri tamamlamak zorundalar. Vize için gerekenler ise şu şekilde:

  • Haftada en az 15 saatlik bir kursa kayıt olduğunuzu gösteren, dil okulundan alacağınız belge,
  • İrlanda’da bulunan bir kurumdan alacağınız (devlet ya da özel kurumlarda) sağlık sigortası,
  • Finansal durumunuzu gösteren belge (banka hesap özetinde gösterilecek 3 bin Euro),
  • İkamet belgesi,
  • İrlanda oturum iznine(Irish Resident Permit – IRP) başvururken ihtiyaç duyacağınız 300 Euro’luk ödeme).

Bu belgelerle birlikte öğrenci Stamp 2 vizesi için randevu almalıdır, randevu tarihinizi ve saatinizi 2 kez yenileme hakkınız bulunur.


Dublin'de sunduğumuz kurslara göz atın


Ayrıca çalışma izninin dahil olduğu öğrenci vizeleri için, Kaplan öğrencileri iş arama sürecinde ekstra desteğe sahip olurlar. Perşembe ve Cuma günleri, Dublin okullarımızda ‘’CV Kliniği’’ adı verilen etkinlikte öğretmenler CV’lerini düzenleme ve eksiklerini giderme konularında öğrencilere yardımcı olurlar. İhtiyaç duyarlarsa, CV’de kullanılması gereken dil konusunda da yol gösterir ve potansiyellerini ortaya çıkaracak tavsiyelerde bulunurlar.

 

 

AVUSTRALYA (14 HAFTALIK EĞİTİMDEN İTİBAREN)

 

Avustralyada çalışmak
14 hafta üzeri alacağınız İngilizce kurslarda Avustralya'da çalışmak mümkün

 

Avustralya’da Sydney, Perth, Melbourne, Brisbane ve Adelaide şehirlerinde olmak üzere 5 tane Kaplan dil okulu bulunmaktadır. Burada 14 hafta ya da daha fazla İngilizce dil eğitimi (genel tatil İngilizcesi dışında) almayı seçen öğrenciler eğitim aldıkları dönemde haftada 20 saat çalışma hakkına sahip oluyorlar. Tatil günleri boyunca da saat sınırlaması olmaksızın çalışabiliyorlar. 10 aya kadar kadar alınan eğitimlerin ardından, dersler bittikten sonra öğrencilerin ekstra 1 ay kalma hakları oluyor. Daha uzun süren kurslarda 2-4 ay arasında kursun bitme tarihine bağlı olarak daha uzun kalma hakkı tanınıyor.

Vize başvurusu, ülkeye gelmeden önce göçmenlik sistemi üzerinden online olarak yapılmak zorunda. Ayrıca gerekli dokümanlar taranarak İngilizce olarak gönderilmeli.

Vize başvurusunun işleme alınması için, öğrenciler CRICOS adı verilen sistemde bir kursa kayıt olmalı ve maddi durumlarının uygun olduğunu kanıtlamak zorundalar. Bu da kalacakları her ay için hesaplarında en az 1.761 Avustralya Doları bulundurmaları anlamına geliyor. Eğer kendi geldikleri ülkede çalışma durumları varsa, bunu da bir belgeyle kanıtlayabilirler. Hesapta görünen para aktif kullanılan güncel bir hesapta ya da birikim hesabında bulunmalı.


Avustralya'da sunduğumuz kurslara göz atın


Bunun dışında ülkeye varmayı planladığınız tarihten en az 60 iş günü önce başvurunuzu yapmalısınız. Farklı kurslara göre hazırlamanız gereken belgeler farklılaşsa da genel olarak ihtiyacınız olanlar aşağıdaki gibi:

  • Kimlik belgelerinizin renkli fotokopisi (nüfus cüzdanı ve pasaport)
  • Tam ödemenizi yaptıktan sonra dil okuluna kaydınızı gösteren aracı olan acenteden alacağınız belge (CoE -Confirmation of Enrollment)
  • Tam ödemenizi yaptıktan sonra aracı olan acenteden alacağınız Avustralya sağlık sigortası
  • Finansal durumunuzu gösteren belgeler (orada kalacağınız süre boyunca giderlerinizi üstlenecek kişinin yazacağı imzalı mektup, son 3 aylık banka hesap dökümünüz, varsa düzenli olarak aldığınız nafaka, burs vb. gelirleri gösterir belge bunlardan bazıları)

 

Avustralya’yı seçen Kaplan öğrencileri, iş bulma konusunda yardım alırlar. İş Kulübü (The Job Club) adı verilen organizasyon, iş görüşmesinde ihtiyaç duyacakları becerileri kazandırma ve güçlü bir CV hazırlama konusunda öğrencilere yardım eder. Her Cuma kulüpte tartışılan konulardan bazıları arasında CV’de dil kullanımı, iş bulmayı kolaylaştıran CV biçimleri, mülakat teknikleri ve iş becerilerinin geliştirilmesi yer alır.

Tüm bunların yanında öğrenciler uymaları gereken güncel yükümlülükler ve değişiklikler hakkında bilgilendirilirler. Yine de her ihtimale karşı her öğrencinin son resmi gelişmelerle ilgili konsolosluk birimlerine başvurmaları tavsiye edilir. Bu yazıda verilen bilgiler yazıldığı tarihte doğrudur. Sonradan gelebilecek güncellemeler devletlerin inisiyatifindedir ve fiyatlardaki değişiklikler öğrenci tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Yurt dışında hem çalışıp hem de İngilizce öğrenmek mi istiyorsunuz?

Bazı Kaplan ülkelerinde İngilizce öğrenirken, yasal olarak yarı zamanlı çalışma hakkından faydalanabilirsiniz.

  • Size ülke ve şehir seçiminde yardımcı olabiliriz.
  • Fiyat ve ödeme şekilleri hakkında ayrıntılı bilgi verebiliriz.
  • İhtiyacınız olan vize tipi ve nasıl başvuru yapacağınız hakkında sizi bilgilendirebiliriz.
BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN

 

Yurt dışında kısa sürede İngilizcenizi geliştirmeyi düşünüyorsanız, Kaplan International English olarak sizlere sunduğumuz Yoğun İngilizce kursu programlarımıza göz atabilirsiniz. Bu programlarımız hem kısıtlı zamanı olanlar için hem de çabuk ilerleme kaydetmek isteyenler için idealdir.

 

kaplan yurt dışı İngilizce

Paylaş
İlgili Makaleler